Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

петък, 16 август 2013 г.

Свиване на лизинговият пазар с още 11%





Лизинговият пазар продължава да задълбочава свиването си, показват данните от секторната статистика на БНБ. Към края на първото полугодие на 2013 г. общият обем на вземанията на лизинговите компании достига 3.09 млрд. лв., като намалява с 10.5% за година. Само за последното тримесечие спадът е със 71.9 млн. лв. Загубите в сектора също се задълбочават - 428.9 млн. лв. за второто тримесечие при 414.2 млн. лв. година по-рано.
След пета поредна година на спадове бизнесът на дружествата от сектора се свива до обемите, отчитани през 2007 г. За последен път бизнесът в сектора е отчел ръст в края на 2008 г. Последвалото задълбочаване на икономическата криза обаче засегна сериозно дейността на лизинговите компании.И до момента основната пречка за възстановяването на сектора остават свитото потребление и свитата инвестиционна активност на бизнеса.
На този фон малка добра новина е отчетеният през последното тримесечие ръст в обема на новите лизингови сделки. По данни на БНБ за периода април - юни по нови лизингови договори са отпуснати общо 317.2 млн. лв., което е с 22.04 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Все още обаче не може да се говори за обръщане на посоката, тъй като за последните две години данните показват редуване на тримесечни ръстове и спадове, без да се очертава ясна тенденция.
Подобна е и ситуацията при необслужваните вземания, където през последните няколко тримесечия също се наблюдават последователни увеличения и намаления в общия обем. За април - юни е отчетено свиване с 38.1 млн. лв., или 5% на тримесечна база, до 723.6 млн. лв. На годишна база също има спад – с 85.4 млн. лв., или 10.6%. Към края на полугодието делът на просрочията спрямо общия обем на вземанията в сектора леко се понижава – до 23.41% при отчетени към март 24.08%.

Уеб сайт: https://ifgleasing.eu/
Телефон: 0700 19 120


Няма коментари:

Публикуване на коментар