Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Загърбването на приятелите на работното място може да е най – добрият ход за кариерата



Когато се започва работа на ново място естествен ход е да се свържете с хора, които са с подобни на вас характеристики.
Съзнателно или не, хората на работното място гравитират около такива, които имат подобни на тях характеристики – етнос, пол, религия. Тази тенденция, наричана още „хомофилия“, се наблюдава от социолози от десетилетия. Според проучване връзките на работното място, които възникват от хомофилията, са полезни. Когато служител постъпи на нова работа или в нова фирма „ той има малка популярност и влияние сред другите“, но ако той комуникира с подобни на него хора поне ще се сдобие с някаква информация. Но изследванията показват, че когато един служител се издигне в организацията или демонстрира добра работа, ако остане в компанията на тези свои колеги това може да спъне по – нататъшното му развитие.
Служителите на една инвестиционна банка участваха в изследване, което цели да покаже зависимостите между издигането в кариерата и сближаването с хора от същата националност. За целите на изследването беше избрано банкирането, защото работа в тази сфера е свързана с необходимостта от наличието на точна информация, комуникация и контакти. За да се избегне безкруполното отхвъряне на някога полезните колеги, Ертух предлага присъединяване към нов отбор или проектна група или преместване на нова позиция или офис – вариант в много мултинационални компании. Подобен ход ще направи промяната по – приемлива за старите другари.
„Хората обичат да се намират в комфортна за тях среда, това е човешката природа. Но е важно да се разбере, че „това, което ти е помогнало да стигнеш до дадено ниво, може да не ти помогне да стигнеш до следващото“ каза Джон Райс, изпълнителен директор в „Лидерство в управлението“ , неправителствена организация в САЩ, която създава работни навици у хора от малцинстата. Според Райс е най- добре да имаш „360 градусова връзка“ и да заобиколиш себе с успешни хора, които са по – високо от теб, от твоето ниво и работещи на по – ниски постове. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар