Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

вторник, 2 април 2013 г.

Кризата в Кипър : Москва няма да обещети руските инвеститори



Вярва се, че руснаците имат милиарди евро над 100 000 евро в двете най – големи кипърски банки. Техните спестявания могат да намалеят с 60 %.  В момента Кипър ограничи тегленето на пари в брой. Обещания спасителен план от ЕС от 10 милиарда евро, който трябва да задържи над водата затъналия в дългове Кипър, ще бъде отпуснат само ако островната държава сама събере 5.8 милиарда евро, които най – вероятно ще дойдат от депозити над 100 000 евро в „Кипърска банка“ и „Лайки“.
„Лайки“, втората по големина банка в страната, е пред ликвидация и вливане в „Кипърска банка“. Много от големите инвеститори в страната са руснаци – те са се възползвали от статута на острова като офшорен данъчен рай. Някои политици дори обвиняват Кипър, че пере руски незаконни пари, нещо, което от островната държава горещо отричат. Според специалисти, депозитите в „Кипърска банка“ могат да загубят над 60 % като част от спасителния план за страната. Съществуват опасения, че щом бъде вдигнат безпрецедентния контрол над средствата, който е поставен за неопределено време, най – заможните ще побързат да преместят депозитите си в чужбина.
Кипър е първата страна в ЕС, която въведе контрол върху финансовите средства, за да предотврати напускането на големи суми и сриването на някои финансови институции. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар