Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

вторник, 19 март 2013 г.

Четвърти сме по разходи за туризъм в Европа



Българите се нареждат на четвърто място по разходи за туризъм в ЕС. Това показва анализ на Евростат. Средно по 2100 евро са похарчили българите за ваканционни пътувания и туризъм през миналата година.
По данни на НСИ само за второто тримесечие на 2012 г. пътуващите българи са похарчили над 220 млн. лева. Близо 90 млн. лева от тях са били за храна, настаняване, транспорт и други разходи в почивка в Европа. Най-предпочитаните дестинации за нашенците са били Турция, Гърция, Македония и Румъния. През летните месеци пък изборът най-често е бил Гърция, Испания, Италия, Германия.
Само жителите на Дания, Норвегия и Люксембург ни изпреварват в харчовете за туризъм, соча още данните на Евростат. Най-разточителни в разходите си за ваканционни пътувания са били в Люксембург - по 6500 евро на човек. Датчаните са отделяли по около 4400 евро, а норвежците по 2400 евро, сочат данните на Евростат.
Плътно след нас по разходи за туризъм се нареждат французите с около 1700 евро, германците - 1500 евро, испанците и белгийците - 1100 евро. Най-малко средства за ваканционни пътувания и туризъм са били заделени в Румъния - по 160 евро, Унгария - 290 евро и Полша - 300 евро. Най-много през последните пет години в Европа са пътували пенсионерите, показват още данните на Евростат. Благодарение на европейците над 65 години този отрасъл е оцелял и в кризата. През 2012 г. жителите на ЕС са реализирали приблизително 470 млн. ваканционни пътувания с продължителност над три дни. Над 90 милиона от тези пътувания са от туристи в групата 65+, които са похарчили приблизително 53 милиарда евро за ваканции и туризъм. Анализът на Евростат се насочва към тази възрастова група, тъй като населението на земята застарява все повече. През 2010 г. около 17% от европейците са били над 65 години, а през 2060 г. се очаква този брой почти да се удвои.

1 коментар:

  1. Интересна статистика! :) Това означава, че българина отделя доста сериозна сума за своята почивка! А най-приятното от тази статия, е че можем да си позволим почивка в чужди дестинации...:)

    ОтговорИзтриване