Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

вторник, 5 март 2013 г.

Къде е професионалният рай за жените



Жените правят напредък в редиците на най-големите компании в Америка, но те все още не успяват да се доберат до някои ключови позиции – с големи изключения. Въпросът за женската сила в големия бизнес стои на дневен ред през последните години, защото еманципацията доведе до това, че нежният пол не иска да бъде отъждествяван с престилка пред готварската печка.
Проучване на Bloomberg показва, че броят на жените, които са навлезли във финансовия сектор на по-високи позиции през изминалата година, се е увеличил с 54 в редиците на 500 големи компании. Въпреки тези цифри броят на изпълнителните директори в пола в големите фирми е само 4%. 10% от тези компании все още нямат представител от нежния пол в борда на директорите си.
Обновеният списък на фирмите, в които жените имат най-голям шанс да израстат в кариерата, предоставен от Националната асоциация на жените ръководители, показва, че едва 10% от „проженски" ориентираната политика на конкретните компании са оглавени от жени.
Защо е толкова трудно дамите да се доберат до високите позиции в управлението на една компания? Според специалистите отговорът се крие във факта, че все още жените трябва да се доказват два пъти повече от мъжете в качествата си на лидери, за да заемат длъжността изпълнителен директор например. Изследване на Slate показва, че нежният пол трябва да докаже, че е близо 2,5 пъти по-продуктивен от силния, за да му се гласува някакво доверие и повече отговорности.
През ноември миналата година Европейската комисия одобри предложението от комисаря по правосъдието Вивиан Рединг до края на 2020 г. 40% от ръководните позиции в компаниите, листнати на фондовата борса, да бъдат заети от жени.

1 коментар:

  1. За съжаление е точно така, много по-трудно е жена да се докаже, като професионалист, на който може да се гласува доверие, отговорности. Но не може да се отрече, че в днешно време жените са много еманципирани, че са много добре образовани и отговорни! Прекрасно е това, че Европейската комисия е одобрила предложението за по-голям брой жени на фондовата борса!

    ОтговорИзтриване