Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

понеделник, 18 март 2013 г.

Накратко за планирането на личните финанси




Финансовото планиране на личния бюджет е сравнително нова услуга, която все повече набира скорост и се популяризира и практикува у нас. Това е процес, който започва с определяне на конкретните потребности и личните цели на човек, преминава през обстоен анализ на неговите приходи и разходи и завършва със създаването и следването на конкретна стратегия за осъществяването им. Финансовото планиране може да ви отговори на въпроси като „Имам ли нужда от застраховка? С какви покрития?”; „Кога мога да се пенсионирам?”; „Колко да спестявам?”; „Къде да инвестирам?” , „Как законно да намаля данъците си?” или „Ако имам нужда от средства, от къде мога да ги получа при най-изгодни за мен условия?”.
Всеки клиент е различен. За да бъде резултатно финансовото консултиране като професия, клиентът трябва да бъде съветван според неговите специфични обстоятелства и цели в зависимост от това дали е самостоятелен, семеен, семеен с деца, на средна възраст или пенсионер. Така например житейските цели на един несемеен човек могат да се сведат до:
·                     Установяване стил на живот; Да се утвърди в кариерата; Да направи семейство; Да започне натрупване на богатство,а на едно семейство:
·                     Да установят общ стил на живот; Да осигурят семейните си разходи; Спестяване за обучение на децата; Да намалят дълговете си; Да купят жилище и т.н.
И в двата случая времевия хоризонт за инвестиране и изпълнение на целите е достатъчно дълъг. Дори успешни и високоплатени млади специалисти – юристи, лекари и др. изпадат във финансови затруднения, ако не подредят финансите разумно и изберат стил на живот и разходи надхвърлящи доходите им. Много е важно на този етап да се поставят основите за натрупване на богатство и стабилност на финансовия бюджет. И колкото по-рано, толкова по-добре.

1 коментар:

  1. На мнение съм, че човек би трябвало сам да умее да планира личните си финанси. Да съумее да разпредели това което получава, като започне от най-важните и належащи разходи....:) Когато става въпрос за доста стабилни приходи не е лошо да се възползваме от този вид услуга, нали все пак се считаме за европейци? .... :)

    ОтговорИзтриване