Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

сряда, 7 август 2013 г.

Слабо раздвижване на жилищното кредитиране



Отчитаните от централната банка през последната година ръстове в обема на ипотечните заеми са с по под 1% на годишна база. Макар и минимално обаче ипотечните портфейли на банките все пак растат на фона на траен спад в потребителското кредитиране през последните повече от две години. Същевременно данните на Агенцията по вписванията сочат нарастване както в продажбите на имоти (с 11% на годишна база общо за страната), така и в броя на учредените ипотеки (2% ръст спрямо първото полугодие на 2012 г.).
Представители на финансовия сектор също отчитат нарастване на интереса към ипотечно кредитиране от страна на потребителите. Прогнозата им за развитието на пазара на жилищно кредитиране до края на годината също е оптимистична, като освен увеличаващото се търсене фактор за това е и постепенното стабилизиране в цените на недвижимите имоти. По данни на НСИ през второто тримесечие пазарните цени на жилищата са намалели средно с 0.1% спрямо първото, а спадът на годишна база е с 2.1%.
От гледна точка на агенциите за недвижими имоти също се забелязва оживление на пазара. Характерно за пазара е и това, че все по-голяма част от купувачите финансират сделките със собствени средства. В около 60-70% от случаите обаче се прибягва и до банков заем, като расте броят на сделките, при които изтегленото финансиране всъщност е под формата на потребителски кредит.
Благоприятен фактор за раздвижването на пазара е наблюдаваното през последните години постепенно намаляване на лихвите по жилищните заеми. През последните месеци все по-осезаемо става и постепенното изместване на интереса на потребителите към финансирането в левове, движено и от изпреварващите темпове на спад на лихвите по заемите в местна валута. По данни на БНБ към края на полугодието средната ефективна годишна лихва по левовите ипотеки е 6.71%, а тази по евровите е 7.37%.


                                                                                                                                      Уеб сайт: https://ifgleasing.eu/
Телефон: 0700 19 120


Няма коментари:

Публикуване на коментар