Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

сряда, 20 март 2013 г.

Азиатските валути печелят докато опасенията за спасителния план за Кипър отслабват еврото


   
 Във вторник Кипър отказа противоречивото облагане на банкови депозити, което беше предложено от ЕС като част от спасителния план за страната. Страховете, че двете най – големи кипърски банки могат да се сринат, ако не бъде одобрен спасителен план накараха инвеститорите да се откажат от еврото и да се насочат към по – сигурни активи. Японската йена, австралийският долар и щатският долар поскъпнаха спрямо еврото. Японската валута поскъпна с 1.4 %. На азиатските пазари се търгуваха 122.22 йени за евро. В същото време австралийския долар е най – висок от десет седмици насам и се търгуваше на 1.24 $ за евро, а американският долар е най- скъп от близо четири месеца и се търгуваше за 1.2843 $. Според анализаторите инвеститорите са притеснени как може да се развие кризата в Кипър в близките дни, особено ако бъдат наложени стриктни условия като част от потенциален спасителен план.
    ЕС поиска от Кипър да наложи облагане върху банковите депозити като част от 10 милиардния спасителен пакет. Според предложението, което бе оповестено през уикенда, депозити до 100 000 евро да претърпят еднократен налог от 6.75%, а такива над тази сума- 9.9 %. Идеята беше силно критикувана и накара редица потребители да побързат да изтеглят парите си. Във вторник кипърското министерство на финансите оповести промяна в плана, която ще освободи  депозити по – малки от 20 000 евро. Но тези над 100 000 евро ще бъдат обложени с 9.9 %. Парламентът отхвърли предложението. В същото време банките в страната трябва да останат затворени до четвъртък поради опасение от масово закриване на сметки. Кризата предизвика опасения, че дълговата криза в еврозоната може отново да ескалира и това да навреди на световната икономика.
    Инвеститорите се притесняват как това може да се отрази на азиатските икономики, които разчитат силно на търсене от Европа за своя износ. Според анализаторите вероятно пазарите ще останат под напрежение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар