Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

петък, 15 март 2013 г.

Над 30% е сивата икономика у нас


В сектора на пазара на труда сивата икономика се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата”, както и осигуровки за половин работен ден, когато служителите работят по цял ден.

Свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.

Според Камен Колев, усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци.

Сред полезните мерки за бизнеса, които ще намалят неговите финансови и административни разходи е плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса - от порядъка на 50 – 60 млн. лева.

Размерът на сивата икономика е свързан и с ефективността, публичните разходи, престъпността и корупцията, а по отношение на всички тези класации България е назад в Европа, коментира Камен Колев. Той обясни, че това означава ниска ефективност на обществени поръчки, на всички бюджетни и публични средства по отношение на контрабанда, проблеми с организираната престъпност, които всъщност подпомагат създаването на сивата икономика.

1 коментар:

  1. На мнение съм, че трябва да минат много, много години за да успее България да снижи до минимум сивата икономика...

    ОтговорИзтриване