Ай Еф Джи Лизинг/IFG Leasing

www.ifgleasing.eu

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Публичните тайни на съвременната икономика


Пари
Първо икономическо правило е, че парите не са стока. Парите не са стока, тъй като не се потребяват. Тяхната крайна цел е размяна за стока, която се потребява. Функцията на парите е да улесняват и ускоряват размяната на стоки и в тази си функция са доста полезни. Те подменят натуралната размяна. Представете си, че произвеждате трактори, а ви трябват домати. Не бихте искали да дадете трактор за 10 кг домати, а няколко тона ще ви стигнат за няколко години. Само че доматите няма да изтраят повече от месец. Тогава?
Второто правило е, че парите се държат подобно на стока. Цената им се качва, когато липсват, и пада, когато са в изобилие. В интерес на истината пада и се качва не цената на самите пари, а на услугата, която предлагат, а именно – улесняване на размяната на стоки. Оттук цената на парите е стабилна, когато количеството им съответства на обема разменяни стоки. Когато обемът на размяната се увеличи парите стават по търсени и цената им се вдига и обратното. Икономистите използват парите още и като мерна единица за икономически разчети. Така обемът на разменяните стоки също се измерва в пари. Получава се обаче, че изменението на измеряемата величина, обема на разменяни стоки, променя мерната единица, все едно дължината на метъра да е различна в зависимост от това дали измерваш обект, който е дълъг един или сто метра. Тоя проблем обаче ще оставя на страна.
Колко пари са нужни?
Ако по някаква причина парите в обръщение нараснат, то от тях няма да има нужда и цената им ще падне – получава се инфлация. По страшно е обаче, ако парите в обръщение намалеят, тогава цената им се качва - дефлация, но и обменът на стоки се затруднява, което води до забавяне и дори спиране на икономиката, т.е. фалити, глад и безработица. Така получаването на икономическа стабилност се свежда до поддържане на равенство между паричната маса в оборот и оборота на стоки. По причини, които ще станат ясни по-долу, в капиталистическата икономика поддържането на това равенство е невъзможно, което разбива на пух и прах два от основните митове на пазарната икономика – нейната саморегулация и отрицателното влияние на държавната намеса. Не, това не е конспиративна теория, това е икономиката, каквато е в учебниците по икономика и каквато съществува вече в целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар